Bülows kommentar "Om detta är musik förstår jag ingenting om musik" blev ett dråpslag för Mahler som inte förmådde fullborda sin andra symfoni. Den förlösande idén till symfonins slut fick han dock på Bülows begravning i mars 1894. En barnkör sjöng Klopstocks Uppståndeslepsalm "Auferstehn", Mahler tonsatte ett par strofer från Klopstocks psalm och han skrev själv till ytterligare sex strofer, med uppmaningen att sluta ängslas och börja leva. Psykoanalytikern Theodor Reik menar att efter Bülows dråpslag kunde Mahler inte fullborda symfonin förrän den som uttalat "domen" var död. Det gav Mahler kraft att fortsätta skapa och leva.
Final för Mahlerserien
Symfoni nr 2 Uppståndelsesymfonin
Mahlers andra symfoni är den första av de tre som kallas Wunderhornsymfonierna med anknytning till folkvisesamlingen Des Knaben Wunderhorn. Mahler komponerade den väldiga första satsen redan 1888 som ett separat verk och kallade den Totenfeier. 1891 spelar han upp den på piano för sin mentor och vän, dirigenten Hans von Bülow.
Fakta
- Genre
- Konsert
- Spellängd
- ca 1 timme 30 min (ingen paus)
- Paus
- Ingen paus
- Scen
- På turné
- Pris
- Se respektive ort
Levande programblad
Hur kom det sig att det tog Mahler över sex år att skriva sina andra symfoni? Det och mycket mer får du reda på om du lyssnar på vårt levande programblad inför allhelgonahelgens Uppståndelsesymfoni.
Allmän information:
Allmän information:
Brunskogs kyrka:
Biljetter säljs i Brunskogs kyrka från kl. 17.00 den 1 november.
Parkering sker nedanför kyrkan vid Gammelvala. Parkeringsvakter finns på plats och visar dig tillrätta. För dig som är rörelsehindrad kontakta Wermland Operas biljettkassa för mer information.
Karlstads domkyrka:
Biljetter kan hämtas i Karlstads domkyrka från kl. 16.00 den 3 november.
Parkering finner du vid Karlstad CCC och vid Gamla badhuset, samt runt om i kvarteren.
Medverkande
AnnLouice är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm.
Rebecca Fjällsby är född och uppvuxen i Karlstad, har examen från Operahögskolan i Stockholm och återkommer nu för andra gången till Wermland Opera.
Johannes Gustavsson var Wermland Operas chefsdirigent mellan 2015-2021.
Wermland Operas orkester har utvecklats från Regionmusikens ensembler till en fullfjädrad klassisk sinfonietta.
I samarbete med:
Camerata MHI, Kör från Musikhögskolan Ingesund och Karlstads Motettsällskap.