Föreställningen regisseras av Folkoperans grundare Claes Fellbom och dirigeras av Eric Solén. Delar av det övriga konstnärliga teamet medverkade i uppsättningen Eurydike som uruppfördes och spelades våren 2022. Förutom solister och Wermland Operas orkester deltar en stor kör och dansare. Välkommen till en operavår där det intima och det storslagna, det innerliga och det dramatiska tar plats på Wermland Operas Stora scen.
Wermland Opera sätter för första gången upp Giuseppe Verdis mästerverk AIDA.
Handlingen, som är förlagd till det forntida Egypten är en tidlös historia om kärlek och svek i skuggan av en storpolitisk konflikt. Skeendet kretsar kring ett triangeldrama där huvudpersonerna Aida, Radamès och Amneris slits mellan sina privata känslor och offentliga skyldigheter i en totalitär stat. Och detta med ett krig mellan två grannländer som fond.
Press
Handling
Handlingen i AIDA
AKT 1
Den etiopiska slavinnan Aida och härföraren Radamès har ett hemligt kärleksmöte. Översteprästen Ramfis dyker upp. Denne påstår att Etiopien förbereder sig för krig mot Egypten. Prästen vet vem gudinnan Isis vill utse till befälhavare. Radamès hoppas att det ska bli han, eftersom han efter en seger drömmer om att sanningen ska segra och att han får sin älskade Aida. Den egyptiska prinsessan Amneris ertappar paret. Även hon är förälskad i Radamès, men hon lyckas inte få reda på om hennes känslor är besvarade. När en budbärare bekräftar att etiopierna, ledda av kung Amonasro, verkligen är på väg att anfalla Egypten utses Radamès till befälhavare. Farao och det egyptiska folket ropar efter räddning från det förestående hotet. Även Aida tvingas med i ropen ända tills alla har gått. Då inser hon förstås att härens seger kommer leda till undergång för hennes eget folk och hennes far Amonasro. I templet överräcker Ramfis det heliga svärdet till Radamès.
AKT 2
Amneris väntar att Radamès ska återvända från kriget och gifta sig med henne som en belöning för att han segrat. Aida väcker dock Amneris svartsjuka och misstänksamhet. Därför ljuger prinsessan för Aida att Radamès har stupat i kriget, och när Amneris listigt tar tillbaka sin lögn ser hon hur Aidas sorg byts till glädje och hon förstår då att de båda är rivaler om samme man. Under segerceremonin visar lemlästade soldater upp sina troféer. Radamès ber att få visa krigsfångarna. Aidas far Amonasro finns bland dem. Hon känner igen sin far, kung av Etiopien, men han beordrar henne att inte avslöja hans identitet. Radamès ber om nåd för fångarna och Farao tillåter dem att gå fria, men med ett undantag; Aida och Amonasro ska stanna som gisslan. Som en belöning för Radamès insatser i kriget skänker Farao honom sin dotter Amneris till hustru.
PAUS
AKT 3
Samma natt kommer Amneris till Isistemplet vid Nilens strand för att be före vigseln. Aida och Radamès har stämt möte på samma plats, men innan Radamès kommer, dyker Amonasro oväntat upp. Han försöker övertala sin dotter att få Radamès att avslöja vilken väg den egyptiska armén tänker ta, så att han och den etiopiska hären kan överraska dem. Aida slits mellan lojalitet till sitt land och sin kärlek till Radamès. När Radamès anländer efter att ha festat med soldaterna förklarar han för Aida att han hjälte och gifta sig med henne. Aida inser dock att Amneris kommer att stå i vägen. Därför vill hon att de ska fly tillsammans. Radamès går motvilligt med på det och avslöjar att passet vid Napata är obevakat. Amonasro, som lyssnat, stiger fram ur skuggorna och har nu fått den information han behöver för att leda de etiopiska trupperna. I samma stund inser Radamès att han har förrått sitt land. Amneris kommer ut ur templet och anklagar Radamés för förräderi. Aida och Amonasro flyr, medan Radamès rakryggat erkänner sitt brott.
AKT 4
Amneris ångrar sin handling och erbjuder sig att frige Radamès mot att han glömmer Aida. Med alla medel vädjar hon till honom, men han vägrar. Även vid rättegången avstår han från att försvara sig. Han blir dömd att begravas levande under Isistemplet. Ursinnigt kastar Amneris sin förbannelse över prästerna. När stenen sluts över gravvalvet upptäcker Radamès dock att han inte är ensam.
Fakta
- Genre
- Opera
- Spelperiod
- 23 februari - 5 april 2023
- Scen
- Wermland Operas Stora scen
- Spellängd
- Akt I + II: 82 min / paus / Akt III + IV: 63 min
- Paus
- ca 25 minuter
- Språk
- sjungs på svenska
- Textmaskin
- svensk textning
Teaterkritikernas podd
Svenska teaterkritikers förening genomför en Sverigeturné med podden Liverecensioner i landets alla län. Den 26 mars landade podden i Karlstad. Kulturjournalisterna Bo Löfvendahl, Lena Richardson och Benny Abrahamsson genomförde ett samtal i operacaféet efter Wermland Operas föreställning av AIDA.
Podd
Förgyll din AIDA-upplevelse med vår nyinspelade podd. Under drygt 30 minuter ger vi dig en guidning i operans regi, scenografi och handling. Hör regissör Claes Fellbom berätta om sitt arbete med produktionen. Hör också Linus Fellbom, scenograf och ljusdesigner, beskriva det estetiska uttrycket i operan. Dessutom får du ta del av Björn Eduards porträtt av tonsättaren bakom mästerverket - Giuseppe Verdi.
Medverkande
Staffan Liljas är en svensk bas som är verksam på opera- såväl som på konsertscenen.
Martina Dike är en svensk mezzosopran, internationellt etablerad i det dramatiska facket. I roller som Brangäne i Tristan och Isolde, Fricka i Rhenguldet och Valkyrian, huvudrollen i Carmen och Eboli i Verdis Don Carlos, alla framförda på Kungliga Operan, har hon visat på dramatisk nerv i både röst och scenisk tolkning.
AnnLouice är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm.
Michael Schmidberger var efter studier på Operahögskolan i Göteborg anställd vid Operan i Dortmund 1998- 2000. Därefter har han framträtt på Göteborgsoperan, Wermland Operan, Vadstena Akademien, Folkoperan, Opera på Skäret, Kungliga Operan i Stockholm mm.
Ole Aleksander Bang är svensk tenor med rötter i Norge. Han tog examen från master-programmet på Operahögskolan i Stockholm våren 2017.
Hösten 2021 var Anton Ljungqvist aktuell i Leoncavallos Pajazzo och Puccinis Gianni Schicchi på Wermland Operas Stora scen. Därefter medverkade han som operasolist i vintershowen Stjärnorna i baren gnistrar igen.
Fredrik Sjöstedt är en värmländsk tenor utbildad vid Musikhögskolan Ingesund. Han har även undervisats i sång av professor och hovsångare Erik Saedén.
Anna-Maria Krawe är sopran och debuterade på Wermland Opera i Menottis En smärre skandal 2003. Sedan dess har hon sjungit både opera- och musikalroller samt medverkat som solist vid många orkesterkonserter.
KÖR
Sopraner:
Ulrika Nilsson
Anna Andersson Blomqvist
Rose-Marie Bäckstrand
Ingrid Sandén
Maria Mayer
Mezzosopraner:
Sofia Källvik Sjöstedt
Gunilla Stephen
Sara Norrback
Alice Störholt
Tenorer:
Fredrik Gustafsson
Anders Håkansson
Anders Werner
Pelle (Per-Gunnar) Alpadie
Magnus Loftsson
Fredrik Sjöstedt
Baryton/basar:
Jan-Ola Persson
Torbjörn Pettersson
Erik Arnelöf
Björn Thudén
Tomas Jönsson
DANSARE
Sanna Allåker
Evelina Boström
Cathrine Kolping
Anna Nilsson
Eto Olsson
Sofia Wirzén
Prod.team
Claes Fellbom grundade Folkoperan i Stockholm 1976. 1989 fick han sitt första internationella regiuppdrag.
Eric Solén är en mångsidig dirigent vars musikalitet och förmåga att bemästra olika stilar ständigt för honom till nya musikaliska områden.
Linus Fellbom är regissör, scenograf och ljusdesigner. Han debuterade som ljusdesigner 1995 och har sedan dess gjort över 250 uppsättningar på teater- och operascener världen över.
Anna Ardelius har arbetat som kostymdesigner och scenograf sen 1994 och har arbetat med de flesta scenkonstformer på de svenska operascenerna och även gjort ungefär en produktion i Tyskland och Schweiz per år.
Therésia Frisk har varit verksam maskör sedan 1988 inom opera, tv, teater och musikal, både i Sverige och utomlands.
Lars är utbildad inom teater och dans i Stockholm, Wisconsin, New York och Los Angeles. Han har arbetat internationellt i såväl Europa som Kanada och USA, bland annat med Fame (regi och koreografi) och Cirkus Cirkörs Virus inne och Virus ute (idé och regi).
Mat & dryck
Mat och dryck
Operacaféet ligger en trappa upp i spegelsalen. Här finns läckerheter som fröjdar både gom och öga! I vår genuina Champagnebar högst upp i operahuset finns pärlande drycker och salta tilltugg. Här kan du njuta av mat och dryck innan föreställning eller i paus. Var noga med att beställa din förtäring till samma dag som du och ditt sällskap har biljetter!
All mat förbeställs senast kl. 12 dagen innan aktuell föreställningsdag! Förköp din mat och dryck här!
OBS! Var noga att välja rätt datum.
Kulturpaket
Sätt guldkant på ditt besök!
Gör besöket i Karlstad till en unik kulturupplevelse genom att kombinera din operakväll med ett besök på Sandgrund - Lars Lerins Konsthall. Vi har dessutom flera förmånliga avtal med hotell i Karlstad.