Lars Cleveman

 

Lars Cleveman utexaminerades från Operahögsskolan i Stockholm 1988 och är idag en av Sveriges och Europas mest efterfrågade tenorer.
På Folkoperan gestaltade han Simson i Simson och Delila, Calaf i Turandot och titelrollen i Don Carlos som också gjordes på turné på BAM i New York. Lars gjorde också titelrollen i Andrea Chenier, Tristan i Tristan och Isolde samt Gösta Berling i Riccardo Zandonai´s Kavaljererna på Ekeby, samtliga på Operan i Karlstad.

 

Han har också sjungit Canio i Pajazzo på Bohus fästning, samt Siegfried i Siegfried och Ragnarök i Dalhalla.
1998 blev han anställd vid Kungliga Operan i Stockholm där han gestaltade roller som Otello, Parsifal, Don Carlos och Hoffman i Hoffmans äventyr, Des Grieux i Manon Lescaut, Grigorij i Boris Godunov, Froh i Rhenguldet och Erik i Den flygande Holländaren, titelrollen i Werther, Don Jose i Carmen, Pinkerton i Madame Butterfly och Hertigen Duca i Rigoletto.

Lars Cleveman har också gästspelat utomlands med Siegmund i Die Walküre vid operan i Stuttgart, Gustavo i Un Ballo in Maschera, Des Grieux i Manon Lescaut och Manrico i Il Trovatore på Köpenhamnsoperan, titelrollerna Otello och Parsifal vid operan i Kiel. På konsertestraden sjöng han Tristan och Isolde med sopranen Nina Stemme, och Cavaradossi i Tosca i Köpenhamn. Lars har också sjungit Siegmund i Die Walküre på konsert i Concertgebouw i Amsterdam med dirigenten Lothar Zagrosek.

Under året 2008 sjöng Lars Cleveman Cavaradossi i Tosca och Manrico i Il Trovatore på Kungliga Teatern i Stockholm.
Under hösten 2008 sjöng han Siegfried i Siegfried och Siegfried iGötterdämmerung, samt Samson i Samson et Dalila på Kungliga Teatern i Stockholm. Och under våren 2009 även Des Grieux i Manon Lescaut.
Under våren 2009 gjorde Lars Cleveman bejublade inhopp som Siegfried i Zürich och i Manchester som Siegfried i en konsertant uppsättning av Götterdämmerung.Den skivan som spelades in med Götterdämmerung har tilldelats 2010 års pris som bästa operainspelning i Gramophone. Lars Cleveman gjorde i oktober ett bejublat inhopp och debut på Covent Garden i London som Tristan i Tristan und Isolde tillsammans med sopranen Nina Stemme och dirigenten Antonio Pappano.

2010 innefattade titelrollen i Tannhäuser i Halle och Don Jose i Carmen på Köpenhamnsoperan 2010. På Kungliga Operan i Stockholm sjöng Lars Cleveman titelrollen i Andrea Chenier 2010 samt titelrollen i Stiffelio under våren 2011.
Sommaren 2011 debuterade Lars Cleveman i Bayreuther Festspiele med titelrollen i Tannhäuser, och den följande säsongen sjöng han Siegfried i Götterdämmerung på Latvian National Opera i Riga och Das Lied von der Erde i Manchester.

Våren 2013 gjorde Lars Cleveman en bejublad debut på Metropolitan Opera i New York i titelrollen i Siegfried samt Siegfried i Götterdämmerung. Bland andra aktuella engagemang finns Tristan i Tristan och Isolde på Wide Open Opera i Dublin och på GöteborgsOperan samt titelrollen i Parsifal på Proms i London.Under våren 2014 sjöng Lars Eléazar i La Juive på GöteborgsOperan och blev stort hyllad i pressen.Under hösten sjunger Lars Siegfried i Siegfried på Landestheater i Linz och under 2015 sjunger han Siegfried i Götterdämmerung på samma plats samt Radames i Aida på Malmö Opera.Under sommaren sjunger han Calaf i Turandot på Dalhalla.

Lars Cleveman har en bred konsertrepertoar, och nämnas kan Beethovens symfoni nr. 9 samt Verdi Requiem och Mahler´s Das lied von der Erde.

Han har spelat in en skiva med arior, Verdi´s Don Carlos med Hillevi Martinpelto och Peter Mattei för bolaget Naxos och likaså Beethovens Symfoni No 9